Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Fosforany sodu, E339

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Fosforany sodu lub inaczej (i)Fosforan monosodowy, (ii)Fosforan disodowy, (iii)Fosforan trisodowy to regulator kwasowości, substancja wiążąca oraz emulgator często stosuje się go w produkcji artykułów spożywczych. Najczęściej w lodach, deserach, jako dodatek do mąki, mleku, serach, preparatach owocowych, gumach do żucia, sosach, zupach i innych produktach. Jego druga nazwa to E339.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Są to sole kwasu fosforowego. Fosforan sodu ma wzór Na3PO4* 12H2O . Jest to substancja o białej barwie i strukturze krystalicznej. Rozpuszcza się w wodzie, ale jest nierozpuszczalna w etanolu. Na skale produkcyjną otrzymuje się go z fosforanów wydobywanych w Stanach Zjednoczonych.

Wykorzystanie

Stosowane są przede wszystkim do produkcji mleka zagęszczonego, mleka w proszku, zabielaczach do napojów, w owocach kandyzowanych oraz serach topionych.Ponadto stosowany przy produkcji zup, bulionów, sosów, gum do żucia, przetworów mięsnych i innych artykułach spożywczych.

Informacje dodatkowe

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70mg/kg masy ciała. Brak informacji na temat skutków ubocznych.

Funkcja technologiczna

regulatory kwasowości, emulgator, substancja wiążąca

Źródło
pl.wikipedia.org, food-info.net
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Ziemniaki w diecie - Informacje Portalu Ciam.pl
Wśród diet, którymi zasypywani jesteśmy z każdej strony znajdują się mniej lub bardziej restrykcyjne. Każda osoba, która choć raz była na diecie wie, że najgorsze diety to te, które s...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".