Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Fosforany sodu, E339

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Fosforany sodu lub inaczej (i)Fosforan monosodowy, (ii)Fosforan disodowy, (iii)Fosforan trisodowy to regulator kwasowości, substancja wiążąca oraz emulgator często stosuje się go w produkcji artykułów spożywczych. Najczęściej w lodach, deserach, jako dodatek do mąki, mleku, serach, preparatach owocowych, gumach do żucia, sosach, zupach i innych produktach. Jego druga nazwa to E339.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Są to sole kwasu fosforowego. Fosforan sodu ma wzór Na3PO4* 12H2O . Jest to substancja o białej barwie i strukturze krystalicznej. Rozpuszcza się w wodzie, ale jest nierozpuszczalna w etanolu. Na skale produkcyjną otrzymuje się go z fosforanów wydobywanych w Stanach Zjednoczonych.

Wykorzystanie

Stosowane są przede wszystkim do produkcji mleka zagęszczonego, mleka w proszku, zabielaczach do napojów, w owocach kandyzowanych oraz serach topionych.Ponadto stosowany przy produkcji zup, bulionów, sosów, gum do żucia, przetworów mięsnych i innych artykułach spożywczych.

Informacje dodatkowe

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70mg/kg masy ciała. Brak informacji na temat skutków ubocznych.

Funkcja technologiczna

regulatory kwasowości, emulgator, substancja wiążąca

Źródło
pl.wikipedia.org, food-info.net
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Diety specjalne - Informacje Portalu Ciam.pl
Diety specjalne to takie, które stosowane są w jakimś celu i przy objawach niepożądanych. Przykładem może ty być na biegunka, zaparcie, wysoka temperatura, choroby żołądka, wrzodów, dwu...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".