Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Guma tara, E417

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Guma tara to zagęstnik oraz stabilizator często stosowany w produkcji artykułów spożywczych. Składnik ten dodawany jest do produktów w minimalnych ilościach na zasadzie przyjętych przepisów. Zalicza się go do grupy dodatków do żywności o numerze E417.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Naturalny, roślinny polisacharyd, który wytwarzany jest z nasion drzewa Cyaliniowego tetragonolobus, które pochodzi z Peru, ale rośnie również w całej północnej, zachodniej i południowej części Ameryki Południowej, od Wenezueli do Argentyny. Zbudowana jest głównie z polisacharydów o bardzo dużej masie cząsteczkowej. Ma postać proszku, który ma barwę białą przechodzącą do żółtej. Jest bezwonna oraz rozpuszczalna w wodzie, ale nie rozpuszczalna w etanolu.

Wykorzystanie

Stosuje się ją do lodów, deserów, sosów, wypieków oraz serów.

Informacje dodatkowe

Nie jest określone dopuszczalne dzienne spożycie. Brak informacji na temat skutków ubocznych. W bardzo małym stopniu wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym. Zdarzają się przypadki wystąpienia reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej.

Funkcja technologiczna

stabilizator, zagęstnik

Źródło
epacjent.pl
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Dieta kobiety w ciąży - Informacje Portalu Ciam.pl
Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu każdej kobiety. Noszą w sobie życie, które od samego początku wymaga poświęceń i wyrzeczeń. Jednak każda kobieta wie,że maleństwo jakie nosi po...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".