Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Guma tara, E417

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Guma tara to zagęstnik oraz stabilizator często stosowany w produkcji artykułów spożywczych. Składnik ten dodawany jest do produktów w minimalnych ilościach na zasadzie przyjętych przepisów. Zalicza się go do grupy dodatków do żywności o numerze E417.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Naturalny, roślinny polisacharyd, który wytwarzany jest z nasion drzewa Cyaliniowego tetragonolobus, które pochodzi z Peru, ale rośnie również w całej północnej, zachodniej i południowej części Ameryki Południowej, od Wenezueli do Argentyny. Zbudowana jest głównie z polisacharydów o bardzo dużej masie cząsteczkowej. Ma postać proszku, który ma barwę białą przechodzącą do żółtej. Jest bezwonna oraz rozpuszczalna w wodzie, ale nie rozpuszczalna w etanolu.

Wykorzystanie

Stosuje się ją do lodów, deserów, sosów, wypieków oraz serów.

Informacje dodatkowe

Nie jest określone dopuszczalne dzienne spożycie. Brak informacji na temat skutków ubocznych. W bardzo małym stopniu wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym. Zdarzają się przypadki wystąpienia reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej.

Funkcja technologiczna

stabilizator, zagęstnik

Źródło
epacjent.pl
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Pomiar cukru we krwi - cukrzyca - Informacje Portalu Ciam.pl
Diabetyk jet to osoba, która choruje na cukrzycę. Choroba nazywana jest także moczówką cukrową. Niedobór insuliny powoduje nieprawidłową przemianę węglowodanową. Jej objawami jest zwi...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".