Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Słód jęczmienny

Średnio: 4
Głósów: 1
Ocena: Bardzo dobrze
Pokaż, że lubisz:
Słód jęczmienny to ekstrakt słodowy jęczmienny jasny, który powstaje z jęczmienia. Jak sama nazwa wskazuje jest słodki. Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym jest duże. Znajdziemy go w pieczywie, ciastkach, nadzieniach, wypiekach oraz piwie.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Słód jęczmienny lub ekstrakt jęczmienny jest to produkt, do którego produkcji wykorzystuje się jęczmień. Proces jego otrzymywania składa się z kilku etapów. Na samym początku następuje czyszczenie jęczmienia oraz jego selekcja. Następnie jęczmień namacza się w wodzie do momentu kiedy jego zawartość wody wynosić będzie około 45%. Takie ziarno słoduje się. W tym czasie następuje jego kiełkowanie. Proces ten może odbywać się w słodowni klepiskowej lub mechaniczno-pneumatycznej.  Podczas kiełkowania, które zwykle trwa około 8 dni,  jęczmień poddawany jest wietrzeniu wilgotnym i ciepłym powietrzem lub chłodzeniu. Uzyskany słód suszy się. Proces ten umożliwia zachowanie jego zapachu oraz aromatu. Prowadzi się go w suszarniach, w których wykorzystuje się gorące powietrze o temperaturze zmieniającej się. Kolejnym etapem jest umieszczenie wysuszonego słodu w maszynie, która eliminuje wszelkie korzonki. Tak przygotowany sód magazynuje się przez okres około 6 tygodni. Ekstrakt słodowy jasny składa się przeważnie ze słodu jęczmiennego, jęczmienia oraz wody. Ma postać gęstej cieczy, która charakteryzuje się złotobrązową barwa i słodowym aromatem.  Jest on wysokoenergetyczny, który ma właściwości regenerujące siły witalne organizmu. Poza tym jest on wartościowy pod względem odżywczym. Zawiera bowiem w swoim składzie maltozę, glukozę, dekstryny praz peptydy. Ekstrakt słodowy jasny jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, sodu, potasu, wapnia oraz fosforu.

Wykorzystanie

Słód jęczmienny wykorzystywany jest w przemyśle browarniczym do produkcji różnych alkoholi, ale przede wszystkim piwa, whisky itp. Ponad to używany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do pieczywa jasnego, który ma na celu polepszenie jego zdolności wypiekowych oraz nadanie mu odpowiedniego zapachu. Poza tym stanowi składnik różnego rodzaju ciastek, krakersów, produktów śniadaniowych oraz nadzień do cukierków.

Informacje dodatkowe

Wśród słodów znajdują się również słody karmelowe oraz słody barwiące. Słód karmelowy wykorzystywany jest przede wszystkim podczas produkcji tak zwanych piw ciemnych. Pochodzi on ze zwykłego słodu, który został wcześniej wysuszony oraz pozbawiony korzonek. Słód karmelowy jest dodatkowo nawilżany i poddawany procesowi prażenia pod wpływem temperatury 80oC. Słód barwiący jest natomiast produktem, który powstaje w wyniku procesu palenia jeszcze mokrego słodu. Całość odbywa się w środowisku zamkniętym bez dostępu powietrza i pod wpływem temperatury wynoszącej około 180OC.

Źródło
Technologia żywności 3, Podręcznik dla Technikum, Praca zbiorowa, Koordynator prof. dr hab. M. Dłużewski, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2001
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Dieta Kopenhaska - Informacje Portalu Ciam.pl
Jest to dieta 13-dniowa, która swoim działaniem ma pobudzić przemianę materii. Opiera się ona na ścisłym harmonogramie. Dieta opiera się na trzech posiłkach zjadanych w ciągu dnia. Obiad ...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".