Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Mąka z amarantusa

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Mąka z amarantusa posiada w swoim składzie duże ilości kalorii, białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Amarantus jest roślina uprawną pochodzącą z Ameryki. W sklepach spotkamy ja jako gotowy produkt do wykorzystania w przepisach kulinarnych albo jako składnik makaronów, pieczywa, słodyczy, ciastek, tortów.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Mąka z amarantusa uważana jest za bardzo odżywczą, a zarazem dietetyczną. W swoim składzie zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej. Posiada ono bowiem lizynę, metioninę oraz tryptofan. Lizyny pełnia bardzo ważną rolę podczas budowy białek, wchłaniania wapnia oraz podczas odnowy tkanek. Metionina jest aminokwasem egzogennym,który uczestniczy w przemianie lipidów. Jest ona wykorzystywana podczas schorzeń wątroby. Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, który oprócz białka znajduje się również w antybiotykach oraz w stanie wolnym w roślinach. Mąka z amarantusa jest doskonałym źródłem pochodnych witaminy E, niezbędnych kwasów tłuszczowych, żelaza, wapnia i magnezu. Proces produkcji maki z amarantusa zaczyna się od przygotowania jego ziarna, które jest wstępnie czyszczone. Następnie szykuje się mieszankę, która się dokładnie oczyszcza i sortuje. Następnym etapem jest kondycjonowanie ziarna, jego rozdrabnianie, sortowanie mlewa i sporządzenie mieszanki. Przygotowana maka jest pakowana i poddana magazynowaniu.

Wykorzystanie

Mąka z amarantusa wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do produkcji makaronów, pieczywa, ciast, ciasteczek, słodyczy i innych artykułów.

Informacje dodatkowe

Amarant zwany jest pod nazwą szarłat. Jest to roślina zielna, która w większości jest jednoroczna. W Polsce znane jest około 6 gatunków ruderalnych. Niektóre gatunki posiadają jadalne liście, które mogą zastępować sałatę. Większość upraw znajduje się na terenach Lubelszczyzny. Mąka z amarantusa jest doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Źródło
Technologia żywności 3, Podręcznik dla Technikum, Praca zbiorowa, Koordynator prof. dr hab. M. Dłużewski, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2001, Leksykon PWN, Warszawa 1971
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Jaka dieta przeciw stresowi? - Informacje Portalu Ciam.pl
Stres jest nieodzownym towarzyszem wielu osób. Karmi się nami w różnego rodzaju sytuacjach. Czasami jest tak duży, że zaczyna nam przeszkadzać w życiu codziennym. Czy wiecie, że w walce z ...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".