Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Mąka z amarantusa

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Mąka z amarantusa posiada w swoim składzie duże ilości kalorii, białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Amarantus jest roślina uprawną pochodzącą z Ameryki. W sklepach spotkamy ja jako gotowy produkt do wykorzystania w przepisach kulinarnych albo jako składnik makaronów, pieczywa, słodyczy, ciastek, tortów.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Mąka z amarantusa uważana jest za bardzo odżywczą, a zarazem dietetyczną. W swoim składzie zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej. Posiada ono bowiem lizynę, metioninę oraz tryptofan. Lizyny pełnia bardzo ważną rolę podczas budowy białek, wchłaniania wapnia oraz podczas odnowy tkanek. Metionina jest aminokwasem egzogennym,który uczestniczy w przemianie lipidów. Jest ona wykorzystywana podczas schorzeń wątroby. Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, który oprócz białka znajduje się również w antybiotykach oraz w stanie wolnym w roślinach. Mąka z amarantusa jest doskonałym źródłem pochodnych witaminy E, niezbędnych kwasów tłuszczowych, żelaza, wapnia i magnezu. Proces produkcji maki z amarantusa zaczyna się od przygotowania jego ziarna, które jest wstępnie czyszczone. Następnie szykuje się mieszankę, która się dokładnie oczyszcza i sortuje. Następnym etapem jest kondycjonowanie ziarna, jego rozdrabnianie, sortowanie mlewa i sporządzenie mieszanki. Przygotowana maka jest pakowana i poddana magazynowaniu.

Wykorzystanie

Mąka z amarantusa wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do produkcji makaronów, pieczywa, ciast, ciasteczek, słodyczy i innych artykułów.

Informacje dodatkowe

Amarant zwany jest pod nazwą szarłat. Jest to roślina zielna, która w większości jest jednoroczna. W Polsce znane jest około 6 gatunków ruderalnych. Niektóre gatunki posiadają jadalne liście, które mogą zastępować sałatę. Większość upraw znajduje się na terenach Lubelszczyzny. Mąka z amarantusa jest doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Źródło
Technologia żywności 3, Podręcznik dla Technikum, Praca zbiorowa, Koordynator prof. dr hab. M. Dłużewski, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2001, Leksykon PWN, Warszawa 1971
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Pomiar cukru we krwi - cukrzyca - Informacje Portalu Ciam.pl
Diabetyk jet to osoba, która choruje na cukrzycę. Choroba nazywana jest także moczówką cukrową. Niedobór insuliny powoduje nieprawidłową przemianę węglowodanową. Jej objawami jest zwi...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".