Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Rozmieszczenie produktów w chłodziarkach

Pokaż, że lubisz:
Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Wracając z zakupów rozpakowujemy torby i wrzucamy produkty do lodówki na stałe miejsca. Czy choć raz zastanowiliśmy się nad tym czy robimy to prawidłowo? Na pozór jest to bardzo ważne, by odpowiednio przechowywać produkty spożywcze, by zachować estetykę oraz bezpieczeństwo żywności.

Używając chłodziarki każdy musi pamiętać o tym, że nie jest to spiżarnia na wszystkie produkty jakie posiadamy czy kupujemy. Produkty, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej np. konserwy rybne czy mięsne nie powinny się w niej znajdować. Ponadto takie produkty jak makarony, ryże czy kasze również. Natomiast napoje oraz alkohol należy wstawiać przed podaniem ich. Podstawowa zasada przechowywanie produktów w chłodziarce brzmi:

NIE PRZEŁADOWYWAĆ ORAZ TRZYMAĆ W NIEJ ODPOWIEDNIE PRODUKTY.

 

Istnieją produkty, które przed umieszczeniem w chłodziarce należy odpowiednio przygotować. Są to przede wszystkim ryby, mięso surowe, owoce, warzywa, które najpierw trzeba umyć oraz wysuszyć zanim znajdą się w chłodziarce. Natomiast owoce cytrusowe oraz ananasy umieszczamy bezpośrednio bez przygotowania.

 

W tabelce poniżej przedstawione jest prawidłowe umieszczenie produktów w chłodziarce.

Poziom w chłodziarce

W przypadku gdy parownik umieszczony jest pod stropem komory

W przypadku gdy parownik umieszczony jest przy ściance komory

Znajdujący się bezpośrednio pod lub w parowniku

Mrożonki, lody

Mrożonki, lody

Poziom górny

Mięso, świeże ryby

Masło, tłuszcze, jajka, świeże owoce, świeże warzywa

Poziom wyższy

Mleko, śmietana, napoje, jaja, sałatki, majonez

Gotowane mięso, pieczone mięso, wędliny, pasztet

Poziom niższy

Gotowane mięso, pieczone mięso, wędliny, pasztet

Mleko, śmietana, napoje, jajka, sałatki, majonez

Poziom dolny

Masło, tłuszcze, jajka, świeże owoce,świeże warzywa

Mięso, świeże ryby

 

W celu zapewnienia odpowiedniego funkcjonowania chłodziarki i przedłużenia jej żywotności należy:

  • co 2-3 tygodnie należy odszronić parownik czyli wylać wodę pochodzącą z topniejącego lodu, która znajduje się w rynience;

  • chociaż raz na miesiąc w celu zachowania odpowiedniej czystości należy wymyć chłodziarkę w środku. W tym celu wyłączamy ją i wyjmujemy wszystkie produkty. Wszystko wymywamy letnim roztworem wody ze środkiem myjącym. Po umyciu wycieramy do sucha i zostawiamy chłodziarkę otwartą do dokładnego wyschnięcia przez około 2 godziny.

  • przynajmniej raz na kwartał należy oliwić części ruchome.

 

Opracowane na podstawie „Wielkiej Encyklopedii Zdrowia i Medycyny” Tom 1, Przekład z hiszpańskiego Jan Krzyżanowski i Piotr Słomski, Warszawa 2001, „ Kuchnia polska”, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1974

Autor
Redakcja Ciam.pl udziela porad
Tagi

Użytkownik

michal
W serwisie od: 2012-09-30
Liczba porad: 55

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".