Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Kwas sorbowy, E200

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Kwas sorbowy jest substancją konserwująca. Używają go producenci podczas produkcji żywności w celu zachowania dłuższej trwałości produktów spożywczych. Należy do dodatków do żywności i oznaczony jest numerem E200.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Jest to 2,4-heksadienowy CH3=CHCH=CHCOOH drobnokrystaliczny proszek. Nie posiada zapachu, ma kwaśny smak. Słabo rozpuszcza się w wodzie, ale jest dobrze rozpuszczalny w alkoholu. Razem z kwasem p-sorbowym występuje w jarzębinie. Otrzymuje się go w wyniku kondensacji kwasu malonowego i trans-butenalu. Produkuje się go około 30 000 ton rocznie.

Wykorzystanie

Stosuje się go w kapuście i ogórkach kiszonych lub marynowanych ponieważ w środowisku kwaśnym hamuje rozwój drożdży i pleśni. Używany jest również w jogurtach, produktach mlecznych, pieczywie i wyrobach cukierniczych.

Informacje dodatkowe

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25mg/kg masy ciała. Jest uznany za substancję nietoksyczną dla ludzkiego organizmu ponieważ ulega procesowi beta oksydacji czyli rozkładowi typowemu dla kwasów tłuszczowych.

Funkcja technologiczna

substancja konserwująca

Źródło
Ogólna technologia żywności-Eugeniusz Pijanowski, Mieczysław Dłużewski, Anna Dłużewska, Andrzej Jarczyk-wydanie szóste-1997 rok, food-info.net, en.wikipedia.org
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Jaka dieta przeciw stresowi? - Informacje Portalu Ciam.pl
Stres jest nieodzownym towarzyszem wielu osób. Karmi się nami w różnego rodzaju sytuacjach. Czasami jest tak duży, że zaczyna nam przeszkadzać w życiu codziennym. Czy wiecie, że w walce z ...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".