Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Kwas sorbowy, E200

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Kwas sorbowy jest substancją konserwująca. Używają go producenci podczas produkcji żywności w celu zachowania dłuższej trwałości produktów spożywczych. Należy do dodatków do żywności i oznaczony jest numerem E200.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Jest to 2,4-heksadienowy CH3=CHCH=CHCOOH drobnokrystaliczny proszek. Nie posiada zapachu, ma kwaśny smak. Słabo rozpuszcza się w wodzie, ale jest dobrze rozpuszczalny w alkoholu. Razem z kwasem p-sorbowym występuje w jarzębinie. Otrzymuje się go w wyniku kondensacji kwasu malonowego i trans-butenalu. Produkuje się go około 30 000 ton rocznie.

Wykorzystanie

Stosuje się go w kapuście i ogórkach kiszonych lub marynowanych ponieważ w środowisku kwaśnym hamuje rozwój drożdży i pleśni. Używany jest również w jogurtach, produktach mlecznych, pieczywie i wyrobach cukierniczych.

Informacje dodatkowe

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 25mg/kg masy ciała. Jest uznany za substancję nietoksyczną dla ludzkiego organizmu ponieważ ulega procesowi beta oksydacji czyli rozkładowi typowemu dla kwasów tłuszczowych.

Funkcja technologiczna

substancja konserwująca

Źródło
Ogólna technologia żywności-Eugeniusz Pijanowski, Mieczysław Dłużewski, Anna Dłużewska, Andrzej Jarczyk-wydanie szóste-1997 rok, food-info.net, en.wikipedia.org
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Zanim rozpoczniesz dietę - dziewczyna z jabłkiem - Informacje Portalu Ciam.pl
Małymi kroczkami zbliżamy się do wiosny. Wiele osób, zwłaszcza kobiet szaleje na punkcie diet. Liczy się tylko spadek wagi. Jednak zanim sięgniemy po jakąkolwiek dietę zobaczymy co należy...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".