Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Glukonian żelazawy, E579

Średnio: 5
Głósów: 1
Ocena: Znakomicie
Pokaż, że lubisz:
Glukonian żelazawy to substancja wzmacniająca kolor stosowany jest w produkcji artykułów spożywczych. Głównie produktem tym są oliwki. Jest chemicznym dodatkiem do żywności o numerze E579.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Jest to sól kwasu glukonowego o wzorze C12H22FeO14 2H2O. Występuje w postaci proszku, który ma barwę zielono-żółtą. Posiada również charakterystyczny słaby zapach palonego cukru. Związek ten jest nierozpuszczalny w etanolu.

Wykorzystanie

Stosowany głównie przy produkcji oliwek ciemnych i suplementach żelaza.

Informacje dodatkowe

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,8 mg/kg masy ciała. Uznany jest za substancję nieszkodliwą, ale są znane przypadki śmierci u dzieci do 24 miesiąca życia po prawdopodobnym spożyciu tego dodatku w ilości 1-2 gramów.

Funkcja technologiczna

substancja wzmacniająca kolor

Źródło
mangersain.medicalistes.org, fr.wikipedia.org
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Chłopak karmi dziewczynę - Informacje Portalu Ciam.pl
Grupa krwi 0 jest bardzo popularna. Krwinki należące do tej grupy nie zawierają aglutynogenu. Uważa się, że osoby posiadające ta grupę krwi są silne i posiadają dużą odporność. Co zat...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".