Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Glukonian żelazawy, E579

Średnio: 5
Głósów: 1
Ocena: Znakomicie
Pokaż, że lubisz:
Glukonian żelazawy to substancja wzmacniająca kolor stosowany jest w produkcji artykułów spożywczych. Głównie produktem tym są oliwki. Jest chemicznym dodatkiem do żywności o numerze E579.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Jest to sól kwasu glukonowego o wzorze C12H22FeO14 2H2O. Występuje w postaci proszku, który ma barwę zielono-żółtą. Posiada również charakterystyczny słaby zapach palonego cukru. Związek ten jest nierozpuszczalny w etanolu.

Wykorzystanie

Stosowany głównie przy produkcji oliwek ciemnych i suplementach żelaza.

Informacje dodatkowe

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,8 mg/kg masy ciała. Uznany jest za substancję nieszkodliwą, ale są znane przypadki śmierci u dzieci do 24 miesiąca życia po prawdopodobnym spożyciu tego dodatku w ilości 1-2 gramów.

Funkcja technologiczna

substancja wzmacniająca kolor

Źródło
mangersain.medicalistes.org, fr.wikipedia.org
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Dieta alternatywna - Informacje Portalu Ciam.pl
Diety alternatywne opierają się na się na spożywaniu pokarmu, które uzależnione jest od poglądów natury etycznej oraz moralnej, filozofii życiowej czy specjalnych podziałów żywnościo...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".