Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Aromat dymu, Koncentrat dymu

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Aromat dymu jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym do nadania odpowiedniego aromatu określonym produktom. Nadaje on im nie tylko specyficzny zapach, ale również i kolor. Poza tym ma on działanie przeciw utleniające, bakteriostatyczne oraz teksturujące. Otrzymuje się go głownie z wiór twardego drewna. Aromat dymu jest składnikiem głównie wyrobów pochodzących z przemysłu mięsnego czyli różnego rodzaju kiełbas, wędlin czy mięs.
Dodaj ten składnik do:
Treść

Aromat dymu jest koncentratem, który uzyskuje się w procesie spalania twardego drewna. Następnie jest on poddawany kondensacji przy użyciu wody. Powstały kondensat filtruje się, aby usunąć z niego składniki smoliste i substancje rakotwórczych. Aromat dymu nadaje produktom naturalny i wędzony smak. Koncentraty wędzarnicze przedłużają czas przechowywania produktu ponieważ wykazują działanie bakteriostatyczne oraz zapobiegają utlenianiu. Wyróżnia się aromat dymu przeznaczony do wędzonek typu boczek surowy, szynka surowa, aromat dymu charakterystyczny dla dymów otrzymywanych z drzewa bukowego, aromat dymu charakterystyczny dla szynek wędzonych oraz aromat do hamburgerów, marynat, sosów szaszłykowych. Wszystkie te aromaty mogą mieć postać proszku o barwie beżowej.

Wykorzystanie

Aromat dymu wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek stosowany do produktów przemysłu mięsnego oraz wędliniarskiego. Wchodzi zatem w skład różnego rodzaju wędlin, kiełbas oraz mięsa.

Informacje dodatkowe

Czas procesu wędzenia uzależniony jest od gęstości i temperatury dymu oraz od tego jaki stopień wędzenia chce się uzyskać. W związku z tym może ono trwać od kilkunastu minut, aż do paru godzin. Dym wędzarniczy może powstawać w dymogeneratorze za pomocą żarzenia się zrąbków pochodzenia drzewnego na płycie elektrycznej. Może być również uzyskiwany w wyniku dociskania drewnianego klocka do walca, który jest poddawany wirowaniu. W przemyśle spożywczym na duża skalę korzysta się coraz częściej preparatów dymu w postaci płynu. Są one rozpylane w komorze przeznaczonej do wędzenia.

Źródło
http://aft.com.pl, Technologia żywności 4, Podręcznik dla Technikum, Praca zbiorowa, Koordynator prof. dr hab. M. Dłużewski, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2001
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Diety

Dieta i niezdecydowana kobieta - Informacje Portalu Ciam.pl
Odchudzanie stało się od pewnego czasu sposobem na życie. Model szczupłej i zadbanej sylwetki dopada nas z każdej strony. Czasami wydaje się jednak, że dążąc do celu zdecydowanie przesadz...

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".