Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Ocena ryzyka

Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Pokaż, że lubisz:
Ocena ryzyka określa proces naukowy, który składa się z czterech etapów: identyfikacji zagrożenia, charakterystyki niebezpieczeństwa, oceny ekspozycji i charakterystyki ryzyka. Ryzyko związane z żywnością dotyczy na przykład jej wpływu na zdrowie konsumentów. Zagrożenia, które mogą być związane z żywnością obejmują patogenne mikroorganizmy, czynniki chemiczne występujące jako zanieczyszczenia (np. środki czyszczące) lub czynniki fizyczne (np. szkło). Z reguły podejmuje się staranne wysiłki, aby maksymalnie ograniczyć występujące zagrożenia. Mimo wszystko bezpieczeństwo żywności nigdy nie jest absolutnie pewne i zawsze może wystąpić jakieś zagrożenie. Ocena ryzyka polega na przeprowadzeniu procesu opartego o sformalizowaną strukturę, która pozwala na ocenę istniejącego ryzyka oraz daje wgląd w czynniki, które mogą wpływać pozytywnie lub negatywnie na to ryzyko.
Źródło
eufic.org
Tagi

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".