Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Kurczak, kura, gęś, indyk czy kaczka czyli jakie mięso wybrać

Pokaż, że lubisz:
Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Mięso drobiowe to takie które pochodzić może do kur, kurcząt, indyków, gęsi lub kaczek. Każde różni się między sobą wielkością, smakiem, zawartością tłuszczu itp. Sprawdź przykładowe potrawy, które można zrobić z drobiu.

Kurczęta

Stanowią one główny element przemysłu drobiarskiego. Hodowli poddawane są brojlery, które nie pochodzą z jednej rasy. Najbardziej popularne są kurczęta, które są wynikiem zmieszania rasowego. W wyniku tego powstają osobniki, które charakteryzują się bardzo szybkim tempem dojrzewania, dużą masą mięśniową, delikatną skórą, która ma barwę białą, podobnie jak pióra ptaka. Brojlery hoduje się przez okres po koło 7 tygodni i wówczas posiadają one właściwości użytkowe. Kurczęta te ważą od ponad kilograma do trzech kilo. Mięso ich jest delikatne, kruche oraz subtelne w smaku. Wśród kurcząt hodowlanych najbardziej popularnymi odmianami są:

  • Hybro N

  • Starbro

  • Isa 215

  • Avian

  • Ross 208

  • Cobb 500.

Kury

Kury domowe są to ptaki, które należą do rzędu kuraków. Ich dzikim przodkiem jest kur bankiwa, który został udomowiony około 2500 lat przed naszą erą. Na chwilę obecną kury w przemyśle spożywczym wykorzystywane są najczęściej do produkcji jaj, które przeznaczone są na sprzedaż i konsumpcję. W związku z tym kury przeznacza się do uboju wtedy, kiedy nie produkują już jaj. Wśród kur wyróżnia się:

  • kury nieśne należą do ptaków, które wyróżnia stosunkowo niska masa. Osiągają one bowiem wagę około 1,5 kg w 20-tym tygodniu życia. Ze względu na kolor jaj dzieli się je na białe, kolorowe oraz brązowe. Mięso kur nieśnych jest mało soczyste i wyraźnie łykowate. W związku z tym przemysł spożywczy wykorzystuje je głównie do produkcji różnego rodzaju konserw. Przykładową rasą kury nieśnej jest leghorna.

  • kury mięsne są wykorzystywane jako typ użytkowy ze względu na ich mięso. Charakteryzują się one bowiem dużą wagą oraz wysoką masą mięśniową. W związku z tym mięso kur mięsnych wykorzystywane jest właśnie do sporządzania różnego rodzaju dań. Ze względu na to, że wykazują są one mało nieśne powstają z różnych krzyżówek. Jedną z popularnych ras kur mięsnych jest Cornish.

Indyki

Indyk domowy jest ptakiem gospodarczym, który wywodzi się od indyka dzikiego z Ameryki Północnej. Został on udomowiony w czasach przed Kolumbem. Indyki należą do zwierząt, które jedzą właściwie wszystko. Jest on hodowany ze względu na bardzo wartościowe mięso. Indyki bowiem charakteryzują się doskonałym umięśnieniem, a tym samym są odpowiednim typem pod względem użytkowości. Ze względu na to wyróżnia się:

  • indyki lekkie czyli mini, które osiągnęły masę wahającą się od 4 do 6 kilogramów w 12-tym tygodniu życia oraz indyczki ważące od 3 do 4 kilogramów. Wykorzystuje się je do przygotowywania potraw.

  • indyki średnie czyli midi, które mają masę od 8 do 9 kilogramów w 16-tym tygodniu życia oraz indyczki o masie od 4 do 6 kilogramów. Wykorzystywane są do przygotowywania potraw.

  • Indyki ciężkie czyli maxi, których waga w ósmym miesiącu wynosi od 16 do 20 kilogramów i indyczki o masie od 8 do 10 kilogramów. Wykorzystuje się je w celach przetwórczych.

W hodowli najczęściej spotyka się indyki rasy:

  • Białe szerokopierśne

  • BUT 8

  • BIG 6

  • WAMA.

Gęsi

Gęsi domowe są ptakami gospodarczymi, które pochodzą od gęsi gęgawej oraz garbonosej. Hoduje się je ze względu na ich mięso oraz tłuszcz. Są one jednym z towarów przemysłu drobiarskiego, który wykorzystywany jest na eksport. Mięso kacze wykorzystywane jest jako produkt, z którego otrzymuje się różnego rodzaju potrawy. Wśród gęsi użytkowych wyróżnia się:

  • ptaki lekkie, które obejmują zwierzęta dorosłe o masie mieszczącej się w granicy od 4 do 6 kilogramów.

  • ptaki średnie, do których należą gąsiory dorosłe o masie od 7 do 8 kilogramów.

  • ptaki ciężkie, które obejmują zwierzęta dorosłe o masie mieszczącej się między 9, a 11 kilogramami.

Kaczki

Kaczki domowe są ptakami gospodarczymi, które pochodzą od kaczki dzikiej - krzyżówki. Udomowiona ona została około 1500 lat przed naszą erą. Kaczki hodowane są przede wszystkim ze względu na ich mięso oraz jaja. Są one mało popularne w przemyśle drobiarskim. Doskonale nadają się za to sporządzania z ich mięsa potraw.

 

Kaczki dzikie różnią się znaczącą od ich domowych koleżanek. Wiąże się to przede wszystkim ze spożywaniem innego pokarmu, zwiększoną ruchliwością oraz budową tkanek mięsnych. Dzikie kaczki posiadają bowiem mięso zdecydowanie chudsze, twardsze oraz ciemnej barwie. W związku z tym należy je poddać kruszeniu. Mięso dzikiej kaczki kruszeje w ciągu około 10 dni. Waga zwierzęcia może wahać się pomiędzy 0,5 kilograma, a 1,5 kilogramem.

 

Mając w domu już konkretnego ptaka, nie bardzo wiemy co możemy z niego przyrządzić. Tabelę poniżej pomogą zatem dobrać odpowiedni surowiec do danej potrawy.

 

Potrawy gotowane z drobiu

Kura gotowana

kury młode oraz stare

Potrawki drobiowe

kury młode, kury stare, gołębie, półroczne kurczęta, kaczki oraz brojlery

Drób w galarecie

kaczki, brojlery, kury oraz starsze kurczęta

Galantyna

kury młode, kury stare, kaczki oraz indyki

 

 

Potrawy smażone z drobiu

Szaszłyki

wątróbka z gęsi

Wątróbka drobiowa smażona

wątróbka z gęsi, kaczki oraz indyka

Drób w panierce

brojlery

De volaille

kury oraz brojlery

Kotlety drobiowe mielone

kury i brojlery

 

 

Potrawy duszone z drobiu

Paprykarz

gołębie, kury, kaczki, gęsi, kurczęta

Mięso drobiowe z warzywami lub w sosie

kury, kurczęta, kaczki, gęsi, kuropatwy oraz ich dzikie odmiany

 

 

Potrawy pieczone z drobiu

Drób pieczony nadziewany

gołębie, kury, kaczki, gęsi, kurczęta, indyki, brojlery, kuropatwy, bażanty i ich dzikie odmiany

Drób pieczony bez nadzienia

gołębie, kury, kaczki, gęsi, kurczęta, indyki, brojlery, kuropatwy, bażanty i ich dzikie odmiany

 

Opracowane na podstawie: Opracowane na podstawie: „Leksykon”, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1971, „ technologia żywności 4, Podręcznik dla technikum”, praca zbiorowa, koordynator prof. dr hab. M. Dłużewski, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2001, „Kuchnia polska”, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1974

 

Autor
Redakcja Ciam.pl
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".