Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Karp

Pokaż, że lubisz:
Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Karp jest rybą popularną w Polsce ze względu na świąteczne tradycje oraz duże hodowle w kraju. Ryby te nie są zbyt drogie i kupić można je niemal wszędzie świeże. Mięso karpia jest dość muliste, gdyż ryba ta żyje przy dnie. Dobrze jest pozwolić żywej rybie popływać w czystej wodzie dzień lub dwa przed przyrządzeniem.

Karp Cyprinus carpio jest rybą, która należy do rodziny karpiowatych. Charakteryzuje się wydłużonym ciałem, które pokryte jest dość dużą łuską. Posiada ona małą głowę, a jego kolor zmienia się w zależności od podłoża w jakim żyje. Karpie żyjące na podłożach piaszczystych są zazwyczaj koloru jasno-żółtego. Karpie z gliniastych gruntów maja barwę złotą. Karpie pochodzące z wód o podłożu torfowym są koloru brunatnego. Karp żyjący w naszych wodach posiada ciało z zaznaczonym wyraźnie grzbietem pokrytym małą ilością łusek. Poza tym jest posiadaczem krótkiego ogona.

Polski karp osiąga zazwyczaj długość około 100 cm oraz wagę około 30 kg. Najczęściej łowi się jednak mniejsze sztuki, których długość nie przekracza 50 cm i wagi około 2kg. Karp jest rybą ciepłolubną, która żyje w wodzie spokojnej o dnie mulistym, ilastym czy glinianym. Do żerowania wybiera on wodę, której temperatura wynosi powyżej 20°C oraz miesiąc czerwiec. W środowisku naturalnym jego pożywienie stanowią drobne zwierzęta oraz plankton. Natomiast karpie pochodzące z hodowli żywią się najczęściej paszami zbożowymi i strączkowymi.

Na tarliska karpie wybierają okres przypadający na drugą połowę maja. Jest to ryba, która właściwie nie sprawia dużego problemu wędkarzom pod względem przynęty. Lubi on ziemniaki, ciasto, chleb, bułkę, rosówki oraz czerwone robaki.

Karp jest rybą, która jest bardzo ceniona i jest wartościowa w gospodarce. Karpie są hodowane w stawach oraz łowione w jeziorach. Charakteryzują się mięsem koloru jasno różowego z odcieniem żółtego. Jest ono poza tym tłuste i bardzo smaczne. Karp jest grubo ościsty i w związku z tym nie jest ryba trudna do obróbki i jedzenia. Wielu smakoszy uważa, że mięso młodego karpia jest delikatniejsze i lepsze od mięsa karpia starego. Poza tym ze swojej smakowitości słyną karpie wyławiane w rzekach. Wiąże się to z zapachem. Karpie, które pochodzą z jezior bardzo często charakteryzują się specyficznym i mało przyjemnym zapachem.

 

Opracowane na podstawie: „Leksykon”, Państwowe Wydawnictwo naukowe, warszawa, listopad 1971, „Wędkarska kuchnia od amura do wzdręgi”, Tadeusz Barowicz, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2004

Autor
Redakcja Ciam
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".