Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Tołpyga

Pokaż, że lubisz:
Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Tołpyga jak i reszta ryb z rodziny karpiowatych posiada mięso białe. Rośnie do do bardzo dużych rozmiarów, nawet kilkudziesięciu kilogramów. Lecz mięso tak dużego osobnika nie przypadnie nikomu do gustu. Najlepsze w smaku jest takiej, która ma około 2-3 kilogramy. Tołpyga jest rybą waleczną oraz rzadko spotykaną.

Tołpyga Pstra Aristichthys nobilis jest to ryba, która należy do rodziny karpiowatych. Charakteryzuje się wrzecionowatym oraz delikatnie płaskim ciałem, które zaopatrzone jest w łuski. Cechą specyficzną są oczy, które znajdują się w części dolnej głowy. Tołpyga pstra posiada barwę jak sama nazwa wskazuje pstrą, która posiada odcień złotego i szarego koloru.

Ryba ta może osiągnąć około 150 cm długości oraz masę około 55 kg. Przeciętny osobnik natomiast może mieć długość około 45 cm oraz masę do 5 kg.

Trafiła ona do Polski z obszarów północnych Kaukazu. W naszym kraju żyje głównie w stawach oraz niewielkiej ilości jezior. Tołpygę rozmnaża się wykorzystując metody sztuczne. Ze względu na to, że jest to ryba roślinożerna, jej źródłem pokarmu jest głównie plankton.

Wędkarze w celu jej złowienia najczęściej korzystają z metody gruntowej. Mięso tołpygi jest koloru białego i charakteryzuje się dobrym smakiem. Zawartość w nim łusek jest porównywalna do mięsa karpia.

 

Opracowane na podstawie: „Leksykon”, Państwowe Wydawnictwo naukowe, warszawa, listopad 1971, „Wędkarska kuchnia od amura do wzdręgi”, Tadeusz Barowicz, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2004

Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".