Nie masz jeszcze konta w serwisie?

Proso zboże mniej popularne

Pokaż, że lubisz:
Średnio: 0
Głósów: 0
Ocena: Nie oceniono
Proso jest jedną z najbardziej starych roślin zbożowych. Jest jednoroczne i uprawiane jest głównie we wschodniej Europie oraz południowo-wschodniej Azji. Proso stanowi surowiec wykorzystywany w przemyśle przetwórczym głównie do produkcji kaszy jaglanej.

Proso Panicum Miliaceum L. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, której ojczyznę stanowią tereny południowo-wschodniej Azji oraz wschodniej Europy. Należy ono do rodziny traw. Proso jest rośliną jarą jednoroczną. Posiada system korzeniowy wiązkowy, który jest bardzo rozbudowany w warstwie ornej. Źdźbła prosa charakteryzują się dużą sztywnością, grubością, a ich wysokość może wynosić ponad 150 cm. Liście oraz łodygo prosa pokryte są na całej długości drobnymi włoskami. Owoc prosa stanowi ziarniak oplewiony, który może mieć barwę białą, żółtą, czerwoną, zieloną, brunatną lub prawie czarną. Ziarno nieoplewione jest natomiast żółte i ma kształt owalny lub okrągły.

 

Pod względem wymagań klimatyczno-glebowych proso jest rośliną ciepłolubną. Temperatura, w której dobrze kiełkuje to około 9oC. Natomiast w czasie wegetacji hamuje wzrost gdy temperatura wynosi poniżej 15oC. Proso nie znosi przymrozków dlatego jego wysiew powinien zachodzić dopiero w połowie maja. Proso jest rośliną tak zwanego dnia krótkiego więc na obszarach Polski Północnej okres jej wegetacji jest dłuższy od normalnego. Jest to roślina mało wymagająca pod względem wody dlatego doskonale radzi sobie w okresie przejściowej suszy. Tak samo mało wymaga pod względem gleby ponieważ jej uprawa sprawdza się właściwie wszędzie.

 

Proso jest rośliną zbożową, która wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do produkcji głównie kaszy jaglanej. Stanowi ona źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi żelazo czyli powinna być spożywana przez osoby z anemią i niedokrwistością. Ziarno prosa stanowi również doskonałą paszę dla domowych ptaków oraz znalazło zastosowanie w przemyśle browarniczym i gorzelniczym.

 

Proso jest rośliną zapomnianą, ale coraz częściej mówi się o jego wspaniałym oddziaływaniu na nasz organizm. Ma on bowiem właściwości:

  • moczopędne,

  • poprawiające działanie nerek,

  • wzmacniające żołądek,

  • w postaci uprażonej i ugotowanej wspomaga leczenie biegunki,

  • kasza jaglana doskonale sprawdza się podczas wymiotów,

  • pomaga kobietom w ciąży w walce z porannymi mdłościami,

  • wspomaga leczenie osteoporozy,

  • walczy z nieświeżym oddechem.

 

Ziarna prosa są źródłem wielu cennych składników. Zawierają w sobie tłuszcz zawierającym przede wszystkim kwasy nienasycone. Poza tym są one bogate w witaminy z grupy B oraz brom, magnez, potas, sód, wapno, żelazo oraz cynk

 

Opracowane na podstawie: Technologia żywności 3, Podręcznik dla technikum, A. Jarczyk, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne sp. z o. o., Warszawa 2001, Uprawa roślin TIII, Podręcznik dla techników rolniczych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1973

Autor
Redakcja Ciam.pl
Tagi

Sprawdź ceny PRODUKTÓW

 

Copyright Ciam.pl 2013 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności. Projekt i realizacja: APISOFT

W ramach niniejszego serwisu wykorzystujemy mechanizm cookies. Więcej informacji w "Polityce prywatności i plików cookies".